Thursday, December 23, 2010

Kembara Zun Nun

Zun Nun Al-Misri mendengar bahawa ada seorang yang sangat alim dan zuhud, maka pergilah dia ke sana untuk belajar.
Sesampainya di sana dia menjumpai seorang lelaki menggantungkan dirinya pada sebatang pokok dengan kepala ke bawah.

Orang itu berkata: "Wahai diri! Tolonglah aku dalam mentaati Allah. Kalau tidak nescaya aku akan hukum engkau dalam keadaan seperti ini sampai engkau mati kelaparan."

Zun Nun mendekati orang itu lalu memberi salam dan dia menjawab.

"Apa yang telah terjadi dengan engkau ini?" Tanya Zun Nun.

"Tubuhku ini telah menghalangi aku untuk berseronok dengan Allah, kerana ingin bersuka-suka dengan manusia." Jawab orang itu.

Dengan jawapan itu, Zun Nun menyangka bahawa orang itu telah menumpahkan darah sesama Muslim atau telah berbuat dosa besar lainnya.

"Apa yang telah engkau lakukan?" Tanya Zun Nun.

"Tahukah engkau bahawa jika seseorang itu bercampur baur dengan orang lain, banyak perkara yang boleh berlaku?"
"Kalau begitu, engkau ini betul-betul orang warak dan alim," kata Zun Nun.

"Mahukah aku tunjukkan kamu orang yang lebih alim dariku?" kata orang itu.

"Boleh juga," kata Zun Nun.

"Nah, sekarang pergilah engkau agak ke atas bukit ini. Insya Allah, engkau akan berjumpa dengan wali Allah yang saya maksudkan itu," kata lelaki itu.

Maka segeralah Zun Nun mendaki agak sedikit ke atas lagi sehingga akhirnya ia berjumpa dengan satu tempat pertapaan yang di dalamnya ada seorang pemuda sedang duduk bersila, sementara di hadapan pintu pertapaan itu ada sebelah kaki yang terpotong membusuk dan dimakan ulat. Zun Nun sangat ngeri dan tidak faham apa yang dilihatnya itu. Maka diapun bertanya kepada pemuda tersebut apa ertinya semuanya itu.

Pemuda itu menerangkan bahawa pada suatu hari dia sedang duduk di dalam beribadahnya, tiba-tiba ada seorang perempuan yang melintas di luar. Apabila dia terpandang kepadanya, timbul keinginannya kepada wanita cantik itu dan cuba untuk mengejarnya dari belakang.

Akan tetapi, baru saja dia melangkahkan sebelah kakinya ke luar dari tempatnya, tiba-tiba dia mendengar suara: "Wahai manusia, apakah engkau tidak merasa malu? Setelah tiga puluh tahun engkau menghadapkan hati kepada Tuhan, tiba-tiba sekarang engkau telah mahu ditipu oleh syaitan dan akan mengejar perempuan jahat itu."

Disebabkan kerana kesalahannya itulah, pemuda itu telah memotong sebelah kakinya yang telah terlanjur keluar dari tempat ibadahnya.

"Jadi aku ini sebenarnya orang berdosa," kata lelaki itu. "Maka dari itu engkau tidak patut menemuiku yang sedang dalam penantian keputusan ini. Jika engkau ingin menjumpai seorang yang betul-betul wali, pergilah engkau ke puncak bukit ini."

Sayang puncak bukit tersebut terlalu tinggi dan sukar untuk didaki sehingga Zun Nun tidak sanggup mencapainya. Sebaliknya dia hanya mendengarkan saja cerita si pertapa dari orang-orang yang mengetahuinya.

Katanya ada seorang lelaki yang telah bertahun-tahun mengabdikan dirinya kepada Allah. Dia telah bersumpah untuk tidak makan selain dari usahanya sendiri dan tidak akan makan makanan yang telah diproses.

Dengan izin Allah, sekumpulan lebah telah membuat sarang di dekat tempat ibadahnya, dengan madu lebah itulah wali tersebut mengalas perutnya.

Lebah-lebah itu datang kepadanya menggugurkan madunya untuk dia itulah yang dimakannya danmenghilangkan lapar dan dahaga."

Dzu'n-Nun sungguh terpesona mendengarcerita ganjil itu. Semasa beliau turun bukit tersebut, Dzu'n-Nun melihat seekor burungbuta bertenggek atas dahan pokok. Terlintas dihatinya hendak tahu bagaimana burung itu dapat makan.

Tiba-tiba burung itu terbang turunketanah dan mematuk tanah itu dengan muncungnya. Setelah tanah itudigalinya maka di situ dilihatnya ada jagung dan besin emas mengandung iair. Itulah yang dimakan burung itu.

Kemudian tanah itu balik sepertibiasa semula. Burung itupun terbang balik ke atas pokok itu.

Selepas peristiwa itu, Dzu'n-Nun pun bertambah yakin bahawa siapayangmengenang Allah, dia akan diberikan Allah rezeki dan di pelihara olehAllah, dan dia tidak akan berlindung daripada yang lain selain Allah.

semenjak itu Dzu'n-Nun tidak menghiraukan lagi hal-hal keduniaan, dan seterusnya menyebut nama Allah sentiasa dan menjalankan amalan-amalan keruhanian.

No comments:

Post a Comment